Sunday, September 21, 2014

belastingteruggave berekenen

Elke arbeider bezit aanspraak op de zogeheten loonheffingskorting. Dat is een vrijgesteld tarief waarover geen belastinggeld dient te worden afgerekend. Teneinde aanspraak te maken op de loonheffingskorting moet je in het bezit zijn van een loon. Dit kan uit werk of van een uitkering binnenkomen. Een baan kan werknemerschap of zelfstandig ondernemend omvatten. Dus, op het moment dat er sprake is van een loon, is er sprake van datgene dat ook wel de loonheffing wordt genoemd.

Op welke manier werkt loonheffingskorting?

De fiscus neemt hierbij in acht het vrijgestelde tarief bij de constatering van de te betalen loonheffingen en belasting. Aangezien de staat dat slechts een kalenderjaar nadien vaststelt, wordt de korting door de baas of de uitkeringsinstantie ingehouden. Zij staan namelijk de loonheffingen en inkomstenbelasting af aan de belastingdienst en zij verrekenen bij de loonheffing de korting. Op die manier krijg je dus maandelijks een hoger netto loon of uitkering betaald dan wanneer de korting niet zou bestaan. Er zijn echter uitzonderingen:

Zelfstandigen of zzp-ers

Steeds meer mensen werken als zelfstandig ondernemer, als freelancer of als zzp -er. Ook zij kunnen aanspraak maken op de loonheffingskorting. Echter bij hen is geen sprake van directe loonbelasting, aangezien ze hun belastinggeld op een andere manier voldoen dan iemand in met een baan. De fiscus verrekent bij het constateren van het arbeidsloon de loonheffing en de vermindering, opdat het aan belasting onderhevig arbeidsloon minder wordt. Zo behalen ze hun recht op loonheffingskorting.
belasting teruggave berekenen

Wat als je een partner hebt?

Iedere belastingbetaler heeft recht op de korting. Dus ook partners van mensen met een inkomen. Wanneer hun partners betaald werk verrichten, is er sprake van loonheffing en is er dus ook sprake van de korting. Zelfs wanneer er sprake is van het zogenaamde fiscaal partnerschap. Dit kan gelden voor mensen die gehuwd zijn of die ongehuwd samenwonen. Het voordeel is dat je aftrekposten mag verdelen over de twee inkomens. Hiervoor gelden speciale regels.

Vakantie- of bijbanen

Voor kinderen of beter voor jongeren geldt dat zij via een t biljet belasting terug kunnen vragen. Omdat zij vaak een weinig geld bijverdienen door middel van enkele uren per week werken in een buurtsuper of een krantenwijkje, hebben ze aan het uiteinde van het kalenderjaar niet zo veel salaris ontvangen dat ze hierover belastingheffingen behoren voldoen. Zij moeten met een zogeheten t formulier , een terugvraag formulier , de door de baas betaalde belastinggelden terugeisen. Let op: vul je niet het t formulier in, dan ontvang je ook niks terugbetaald. Er is geen sprake van automatismen. Dat is ook als je als meerderjarige een kortdurende dienstbetrekking hebt gehad. Dit zou kunnen als je net jouw opleiding hebt voltooid of doordat je tijdelijk een uitkering hebt gehad. Ook dan kan het lonen om een t biljet in te vullen en om restitutie te vragen. Je kunt ook zelf je belastingteruggave berekenen!

Wat als je meer info zoekt?

Op de website van de fiscus vind je nogal veel gegevens betreffende belasting gerelateerde onderwerpen. Bovendien biedt de Belastingtelefoon de optie om doelgericht vragen te stellen. Bel deze als je vragen hebt. Het invullen van een t formulier is niet zo lastig. Je kunt het via de website van de Staat downloaden en digitaal sturen. HiervoorHiervoor moet je echter een DIGIDDigid bezitten. Bezit je deze niet, vraag hem dan eerst aan. Dat kan een paar dagen duren. Je kunt vanzelfspreken niet meer belastinggeld terugkrijgen dan dat je hebt betaald. Maak , waar dat kan, gebruik van de mogelijkheid om eerst een berekening te maken. Er zijn een aantal sites waarop je belastingteruggave berekenen kan. Dan weet je of je aanpraak kan maken op terugbetaling van loonheffingskorting.

Krijg ik naast loonheffingskorting ook arbeidskorting?

De loonheffingskorting is een algemene reductie die voor iedere Nederlander geldt die een loonheffing heeft. Dus iedere werknemer, zelfstandige, freelancer, zzp -er, uitkeringsgerechtigde en AOW-er. Naast deze reductie krijgt degene die een betaalde job heeft aanvullende vermindering. Dit heet ook wel de arbeidskorting. De hoogte van deze reductie hangt af van het inkomen, omdat ze wordt vastgesteld vanuit een percentage. Er wordt wel een maximum gehanteerd. Meer info? Vraag aan je werkgever of kijk op de site van de belastingdienst.
belastingteruggave berekenen

Hoogte

De regering stelt ieder jaar de hoogte van de loonheffingskorting vast. Dat gebeurt tijdens de opening van het nieuwe parlementaire kalenderjaar op de 3e dinsdag van september. Het is dan Prinsjesdag en vervolgens stelt de overheid de verwachting voor het aankomende kalenderjaar voor waar in tevens de grootte van de loonheffingskorting is meegenomen. Voor dit jaar is de loonheffingskorting vastgesteld op een bedrag van 2093 € voor inkomens tot 40. 000 € bruto. Vanaf die 40. 000 € bruto gaat de korting met stappen omlaag. Voor AOW-ers ligt de korting in 2014 op 1065 € , eveneens tot een inkomen tot 40.000 € bruto. Ook hier geldt dat de korting lager wordt wanneer het inkomen hoger is. Uiteraard geldt dat wie niet veel belasting betaalt ook maar een deel van de korting terug kan krijgen. De volledige korting geldt vanaf een inkomen van 20. 000 € bruto per jaar en zoals gezegd tot 40. 000 € bruto. Van hier daalt de korting voor werkenden naar 1693 €, en vanaf 60. 000 € verder naar 1362 €. Als je wilt weten hoe veel loonheffingskorting je krijgt, dan kun je belastingteruggave berekenen.

No comments:

Post a Comment